Hambuksy na szybko

Jako, że nie jem mięsa a czasem najdzie mnie ochota na śmieciowe żarcie trzeba sobie jakoś radzić. Dlatego proponuję hamburgery fasolowo - cieciorkowe.

Ingrediencje:

1. Czerwona fasola - puszka
2. Cieciorka - puszka
3. Cebula
4. Czosnek
5. Jajko
6. Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, papryczka ostra
7. Bułka tarta lub mąka dla zagęszczenia
8. Olej rzepakowy (nadaje fajny orzechowy posmak)
9. Bułka oraz wszystko to co chcemy do hamburgera włożyć.

Otwieramy puszki, obieramy cebule i czosnek, rozbijamy jajko. Wrzucamy wszystko do miksera i miksujemy, dodajemy przyprawy (wedle upodobania, ja lubię ostre potrawy więc sporo papryczki). Przekładamy do miski i zaczynamy wyrabiać masę, stopniowo dodając mąkę lub bułkę tartą aż do uzsykania dość zwartej konsystencji.

Wkładamy masę do lodówki aby się chłodziła, dzięki temu hamburgery będą się lepiej formować.
Włączamy piekarnik na 107 stopni, do którego wkładamy przekrojoną bułkę.
Rozgrzewamy olej na patelni, formujemy zgrabne hamburgery i smażymy po kilka minut z każdej strony.


Gdy bułka dojdzie w piekarniku zaczynamy robić hamburgera. Możemy skomponować według własnego uznania i smaku. Osobiście dodaję plasterek sera, ogórki konserwowe, pomidora, cebulkę i ketchup.


Smacznego ;-)

0 komentarze: