Ogóry małosolne

Cały rok czekam na sezon ogórkowy. I gdy tylko pojawiają się od razu kupuję ogórki i kwaszę.
Są świetnym dodatkiem do lekkich wiosennych obiadów, dobrze smakują same a także na zagrychę ;-)
Zawsze gdy pomyślę o ogórkach małosolnych zaczynają mi pracować ślinianki. Nastawiam więc ogórki i niedługo posmakuję ich delikatnej kwasowości z nutką czosnku.

Ingrediencje:

  1. 2 kilogramy ogórków do kiszenia
  2. 2 główki czosnku, najlepiej polskiego
  3. 3,5 - 4 litry dobrej wody
  4. Koper wraz z kwiatostanami
  5. Kawałek korzenia chrzanu
  6. Liście chrzanu
  7. Kilka listków dębu lub czarnej porzeczki
  8. Gorczyca biała
  9. Sól kamienna
  10. Naczynie do kwaszenia
  11. Talerzyk
  12. Kamyk lub dwa

Nastawiam wodę na gotowanie. W między czasie ogórki porządnie szoruję i usuwam ogonki. Przepłukuję koper, korzeń chrzanu i liście. Obieram czosnek. kroję korzeń chrzanu na kilka kawałków. Do naczynia na sam spód wkładam liść chrzanu, na to warstwę ogórków, kopru i kilka ząbków czosnku. Dokładam kawałek korzenia chrzanu oraz listek dębu, potem znowu ogórki i tak do samej góry. Na koniec wsypuję ok 2 łyżek gorczycy i przykrywam liściem chrzanu.

Sól rozpuszczam w przestudzonej, letniej wodzie. Całość zalewam. Kładę na to wszystko talerzyk i obciążam go kamykiem tak, aby ogórki w całości były przykryte płynem

Czekam ok 3 dni.

Mogę zdradzić tajemnicę, że pod koniec 2 dnia już można podjadać ;-)

0 komentarze: