Zakręcone świderki ze szpinakiem
W młodości szpinak kojarzył mi się z mdłą, zgniłozieloną papką. Tak był serwowany w przedszkolu i nie miał najlepszej sławy.
Niesłusznie.
Szpinak jest źródłem witamin A, PP, C oraz witamin z grupy B. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas. Spożywanie nadmiaru szpinaku może jednak zwiększyć zawartość szczawianu wapnia w organizmie. Dlatego aby ten niedobór wyrównać do szpinaku dodajemy jajko.
Aby zaś przyswoić żelazo należy szpinak spożywać z roślinami bogatymi w witaminę C np. z natką pietruszki lub dodawać sok z cytryny.
Szpinak można podawać na wiele różnych sposobów, dziś wybrałem najszybszy i najprostszy ale zarazem jakże smaczny.
Ingrediencje:
- Makaron, użyłem świderków ale może być dowolny
- Paczka mrożonego szpinaku
- Średnia cebula
- Kilka ząbków czosnku
- Jajko
- Śmietana
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Żółty ser do posypania
- Oliwa
- Kilkanaście kropel cytryny
Wstawiamy wodę na makaron. Rozmrażamy szpinak na niewielkim ogniu.
ścieramy ser.
W między czasie siekamy drobno cebulę i podsmażamy sporej patelni na oliwie.
Gdy woda zawrze wrzucamy makaron.
Rozmrożony szpinak przekładamy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, drobno posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na chwilę aby smaki połączyły się.
Roztrzepujemy jajko, możemy je od razu rozrobić z dwoma - trzema łyżkami śmietany, wlewamy do szpinaku i mieszamy.
Odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię i wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy już się podsmaży, przekładamy na talerz i posypujemy startym serem.
Smacznego.
11:04
|
|
You can leave a response
1 komentarze:
A i tak wygląda jak kupa...
Prześlij komentarz