Zakwas

Zachęcam aby sięgnąć do przepisów z tradycyjnej kuchni polskiej. Głównym bohaterem dzisiejszych zmagań jest zakwas. Można z niego zrobić żur ale także zalewajkę. Znam takich co twierdzą że zalewajka to mdła zupa. Zapewniam że będą tak twierdzić dopóki nie spróbują jej zrobionej na tradycyjnym zakwasie:

Ingrediencje:

1. Kubek mąki żytniej razowej typ 2000
2. Kilka ząbków czosnku
3. Kromka chleba dość gruba i koniecznie ciemnego razowego lub żytniego (ja dałem kromkę staropolskiego)
4. 1 cebula
5. Listek laurowy
6. Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
7. Szczypta soli
8. Woda z lepszego źródła niż kran

Bierzemy spory słój w moim przypadku 2,5l wsypujemy mąkę, zalewamy (nie do pełna)przegotowaną letnią wodą dodajemy obrany czosnek, listek, pieprz, ziele angielskie, szczyptę soli (albo i dwie) obraną cebule i chleb porwany na kawałki. Mieszamy i odstawiamy na 3-5 dni. Wszędzie w przepisach podane jest aby naczynie przykryć lnianą ściereczką, ja nie przykrywałem tylko zamknąłem słoik. Trzeba tylko pamiętać że zakwas będzie „pracował” i dlatego nie zalewamy do pełna: