Gołąbki wegetariańskie
Już sama nazwa jest zaprzeczeniem, bo jak gołąbek może być wegetariański? Ale w końcu to tylko nazwa ;-)
Do dzieła.
Ingrediencje:
- Główka włoskiej kapusty
- Szklanka kaszy jęczmiennej
- Szklanka soczewicy zielonej
- Dwie cebule raczej spore
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka słodka mielona i co kto tam jeszcze chce do doprawienia
- Bulion warzywny
- Koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy.
- Oliwa
- Śmietana i mąka
Cebulę siekam i podsmażam na oliwie na brązowo. Gdy już będzie dochodzić dodaję posiekany drobniutko czosnek.
Z kapusty zdejmuję liście, myję i blanszuję. Nie wyrzucam liści wierzchnich, myje je tylko, przydadzą się później.
W międzyczasie przekładam soczewicę, kaszę i cebulę z czosnkiem do miski, niech stygną.
Zblanszowane liście kapusty studzimy i odkrawamy głąba wzdłuż liścia:
Doprawiamy farsz - sól, pieprz, trochę tymianku, oregano, papryki. Można dodać co się chce ;-) Wbijamy jajka i wyrabiamy masę.
Nakładam porcję farszu na liścia i zawijam gołąbki - najpierw boki, potem wzdłuż liścia. Bulion łączę z koncentratem pomidorowym, doprawiam do smaku, dodaję trochę śmietany i mąki, wtedy sos będzie gęstszy.
Na dno dużego garnka wkładam liście, które nie nadawały się do zawijania, układam na nich gołąbki:
zalewam przygotowanym wcześniej sosem.
Gotuję na małym ogniu ok 25-35 tak aby przeszły smakiem wywaru.
Podaję same lub z ziemniakami i kieliszkiem dobrego wina.
Smacznego.
11:36 | | 1 Comments
Subskrybuj:
Posty (Atom)