Penne, nie mylić z Pene
Doskonała alternatywa spaghetti. Nie twierdzę, że długie wstążki klusków są w czymś gorsze, ale krótkie rurki o wiele łatwiej się wcina.
Czasem spożywanie spaghetti jest kłopotliwe. Niektórzy jedzą za pomocą łyżki i widelca (nabieranie porcji klusek na widelec i okręcanie za pomocą łyżki), inni jedzą samym widelcem okręcając widelec na brzegu talerza. Super sposoby, ale czasem nie mamy takich możliwości, np. w pracy gdzie trzeba szybko zjeść i wracać do obowiązków nie bawiąc się w konwenanse. A czasem jesteśmy po prostu tak głodni że chcemy jak najszybciej szamać przygotowane danie. Dlatego wybieram penne. Gotuje się równie szybko co spaghetti a na pewno łatwiej je jeść. Niedowiarkom proponuje zjeść na szybko spaghetti nie plamiąc się .
Ingrediencje:
- Makaron penne
- Marchewka (lub dwie)
- Puszka pomidorów bez skórki (w sezonie wybrałbym świeże)
- Cebula
- Czosnek
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, bazylia
- Ser żółty
Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie z rozgrzaną (ale nie gorącą) oliwą z oliwek, niech dochodzi. Obieramy i szatkujemy cebule. Gdy marchewka trochę zblaknie i delikatnie zmięknie dodajemy cebule. Mieszamy i zostawiamy, niech się smażą.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka (można nie usuwać, wtedy potrawa będzie ostrzejsza), kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i zostawiamy niech wszystkie smaki pomieszają się pod wpływem temperatury.
Wstawiamy wodę na makaron.
Gdy już sos odparuje nam trochę z patelni dodajemy posiekany czosnek, szczyptę (lub dwie) soli, pieprzu oraz bazylii (najlepiej świeżej) do smaku. Zostawiamy sos niech „dochodzi”.
Solimy wodę i wrzucamy penne. Gotujemy. W między czasie ścieramy ser żółty. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy i przekładamy na patelnię. Zwiększamy trochę temperaturę i mieszamy.
Gdy kluski połączą się z sosem przekładamy na talerz, posypujemy serem i możemy udekorować świeżym listkiem bazylii. Smacznego:
11:35
|
|
You can leave a response
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
Klusek nie klusków
Prześlij komentarz